En de lente is eindelijk begonnen! Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen. Al een maand lang worden we elke nacht rond een uur of twee wakker gemaakt door een meerkoet, die zijn nestje in de sloot recht voor ons huis heeft. Hij maakt een hard, staccato geluid in een vast ritme zoals meerkoeten dat zo mooi kunnen (of nou ja..om 02.00 uur is dat niet mooi). Daarnaast is er nog een snaterende eend die een of ander paringsritueel uitvoert wat met veel geluid gepaard gaat. De lammetjes achter huis zijn inmiddels buiten en ergens in het weiland voor ons huis huppelen ook een paar lammetjes rond. In allebei de weilanden loopt een lammetje rond dat mekkert alsof het door de duivel bezeten is. Geen lief geluid, maar een schorre, zeurende klaagzang. Ze hebben het vast heel zwaar. De kikkers beginnen we nu ook te horen. En dat allemaal midden in de nacht. Zie daar nog maar eens doorheen te slapen. Als we ’s ochtends wakker worden is daar alleen nog maar het staccato van de meerkoet, wat inmiddels zacht en schor klinkt. En natuurlijk ontbreekt het geluid van de spreeuwen niet, die onder ons dak hun nestje hebben. En onze haan die luid kraaiend aankondigt dat het tijd is om op te staan. Als dan ook nog de merel het geluid van de wekker na begint te doen is het feestje compleet en is het echt tijd om eruit te gaan. Het is wat.. wonen op het platteland!
Dat het lente is, kunnen we ook merken in de tuin. De eerste asperges kwamen op en waren dinsdag groot genoeg om te oogsten. Daar maakte ik een aspergesoep van. De smaak was heerlijk romig en in combinatie met de zalm heb je een maaltijdsoep te pakken die genoeg vult voor de hele avond. Heerlijk. Het seizoen is weer begonnen!
PS: Doe je ook mee met mijn actie op facebook? Laat een foto van jezelf achter met een groene juice/smoothiesnor en maak kans op iets lekkers! Inzenden kan tot en met vrijdag 17 mei!
Aspergesoep
Type recept | Soep |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 25 minuten |
Ingrediënten
- 6 asperges
- 1 liter bouillon
- 1 plak gerookte zalm
- 1 lepel creme fraich
- 1 ui
- 50 gram boter
- 1 eetlepel bloem
Werkwijze
- Snijd de ui in ringen en de asperges in kleine stukjes.
- Fruit ze in de boter tot de ui glazig is.
- Voeg de bloem toe roer goed door elkaar.
- Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en blijf ondertussen goed roeren. Voeg ook de asperges toe.
- Laat 20 minuten pruttelen en haal door de staafmixer.
- Serveer met een beetje creme fraich en stukjes gerookte zalm.
- Eet smakelijk!
[…] Aspergesoep van Nelleke Addema van Proeven met Liefde […]