Vandaag had ik zin om iets te maken met fruit uit het seizoen. In onze tuin groeien de bramen gestaag door, ze zijn nog niet zover dat we ze kunnen plukken, de pruimen idem dito. De framboos heeft zijn beste tijd al gehad en de aardbeien doen hun best om ons voor de tweede ronde te plezieren. We hebben een overvloed aan druiven, maar die vind ik lekkerder om gewoon zo te eten. De appels en peren aan onze eigen bomen zijn nog niet rijp, dus kwamen de appels die ik van een collega had gekregen goed van pas. Ik kreeg een grote zak appels mee met de waarschuwing dat ze wel erg zuur waren. Perfect voor een good old appeltaart dus!
Een paar weken geleden waren we op Lowlands en daar ben ik lichtelijk verslaafd geraakt aan chai. Chai is een drankje van melk en veel kruiden. Voornamelijk cardemom, kaneel en gember. Ik besloot het beste van twee werelden te combineren en zo werd deze appel-chaitaart geboren. I love it when a plan comes together 🙂 Hieronder het recept van chai en appel-chaitaart. Mmmm.. perfect voor een druilerige beginnende herfstdag.
In dit recept gebruikte ik kokosbloesemsuiker. Kokosbloesemsuiker is een ongeraffineerde suiker, rijk aan vitaminen en voedingsstoffen. Het laat je bloedsuikerspiegel met rust en heeft een lichte karamelsmaak. Je koopt het in de natuurvoedingswinkel en het is echt een must in dit recept, het bepaalt de smaak. Je kunt het natuurlijk ook met ‘gewone’ suiker maken, maar je krijgt dan wel een andere smaak dan in dit recept.
(als je een grote taart wilt maken, kun je alle ingrediënten verdubbelen)
Chai
Type recept | Drank |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 10 minuten |
Ingrediënten
- 2 glazen (soja)melk
- 0,5 tl cardemom
- 0,5 tl kaneel
- 0,5 tl gemberpoeder
- 1/4 tl kruidnagel
- `2 tl zwarte thee
- 1 tl honing
Werkwijze
- Verwarm de melk op laag vuur en doe de kruiden in een theefilterzakje.
- Laat de kruiden ongeveer 5 á 10 minuutjes in de melk trekken, maar zorg ervoor dat de melk niet kookt.
- Voeg op het laatst de honing toe. Voor een extra lekkere chai voeg je wat opgeschuimde melk toe en besprenkel het nog met een beetje kaneel. Mmmmm!
Appeltaart met chaikruiden
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 4 |
Totale tijd | 60 minuten |
Ingrediënten
- 130 gr. bloem
- 1 ei
- 80 gr. boter
- 25 gr. kokosbloesemsuiker
- 0,5 tl kardemom
- 0,5 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl kruidnagel
- snufje zwarte peper
- 3 zure appels
- handje rozijnen
- scheutje vanille essence
Werkwijze
- Schil en snijd de appels in kleine stukjes.
- Voeg de rozijnen, vanille en een snufje kaneel toe.
- Meng de bloem, boter, suiker en ei met elkaar tot een soepel deeg.
- Voeg de kruiden toe aan het deeg en kneed goed.
- Doe het deeg in een kleine springvorm en vul het met de appels en rozijnen.
- Vlecht stroken van eventueel overgebleven deeg over de springvorm.
- Zet 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
- Eet smakelijk!
Mirjam zegt
Gisteren heb ik voor het eerst van mijn leven een (jouw) appeltaart gebakken. Taart zag er prachtig uit en wat was hij lekker zeg! Dit recept is een blijvertje :-). Hartelijke groetjes, Mirjam
Nelleke Adema zegt
Leuk om te horen Mirjam! Wat een eer om jouw primeur te zijn 🙂
Loes zegt
Hoi, heb je voor de appeltaart speltbloem gebruikt of tarwe?
groetjes Loes
Nelleke Adema zegt
Hoi Loes, ik gebruik meestal een mix van spelt en tarwe!