Wist je dat?
- Onze keuken vanochtend werd veranderd in een fotostudio? Ik ben een macrolens aan het testen en ik moet zeggen; ik kan er wel aan wennen!
- Ik het best wel knap vond dat Jacobus mij zijn lens wilde lenen? Mijn motoriek is niet altijd dusdanig betrouwbaar. ‘Ik laat wel eens iets vallen..’
- Ik momenteel in het boek ‘broodbuik’ aan het lezen ben en dat dit ontzettend schokkend en interessant is?
- Je binnenkort een recensie van het ‘broodbuik kookboek’ kun verwachten op Proeven met Liefde?
- We in de zomervakantie een Weimaraner krijgen en het eindelijk eens zijn over de naam?
- We twee weken geleden een gigantische stok uit het bos hebben meegenomen en deze nu met kaarsjes en versiering in de nok van de woonkamer hangt?
- Het hierdoor ’s avonds met alle lichten uit net lijkt alsof we buiten zitten tijdens een warme zomeravond (met een beetje fantasie)?
- Ik volgende week mijn eerste workshop geef? We gaan bonbonnetjes maken voor de kerst. Je kunt meedoen, geef je op via deze link.
- We dit weekend twee kerstmarkten hebben bezocht? Per ongeluk.
- We meteen maar een kerstboom hebben aangeschaft en ons hele huis weer in de kerstsfeer is?
- Ik vorige week 2 grote dozen met appels kreeg van een collega?
- En dat het zo gebeurde dat we gister na het versieren van de boom een verse, warme appeltaart hadden?
- Dat ik van alles aan het verzinnen ben om appels op te maken en daarom vanochtend een heerlijke appeltaart-gierstpap had?
Appeltaart gierstpap
Type recept | Ontbijt |
Aantal personen | 1 |
Totale tijd | 20 minuten |
Ingrediënten
- 1 appel
- klein handje rozijnen
- klein handje amandelen
- theelepel anijszaadjes
- eetlepel kokosolie
- theelepel kaneel
- 200 ml amandelmelk
- 40 gr. gierstvlokken
- theelepeltje honing
Werkwijze
- Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Voeg de rozijnen, amandel en kaneel toe en laat even staan.
- Verwarm de kokosolie in een koekenpan en voeg het appelmengsel toe. Bak een paar minuten op middelhoog vuur en draai dan het vuur uit.
- Verwarm ondertussen de amandelmelk samen met de gierstvlokken en anijszaadjes in een steelpannetje totdat het indikt. Voeg een theelepeltje honing toe.
- Doe de gierstpap in een kommetje en voeg de appels hierbij.
- Geniet!
Jaqueline Houtgraaf zegt
Hi Nelleke,
Heb net even het recept bekeken, maar kan niet terugvinden of anijszaadjes met pap worden meegekookt of met appelmengsel worden meegebakken.
Ik ontbijt zelf meestal met havermoutpap (gemaakt met melk). Als ik dezelfde substantie met gierst wil bereiken moet ik dan meer melk toevoegen dan de 40 ml? Ik heb het idee dat jouw recept een vrij stevige brei geeft, klopt dat?
Groetjes, Jaqueline
Nelleke Adema zegt
Hoi Jaqueline, ik kook de anijszaadjes met de melk mee. Deze pap is inderdaad vrij stevig (ligt ook een beetje aan de kooktijd, hoe langer je kookt, hoe steviger het wordt). Ik gebruikte 200 ml melk, ik denk dat je voor een dunnere pap even moet experimenteren met de hoeveelheid melk. Ik zou iets meer melk proberen voor een dunnere pap. Succes!
Loes zegt
Dank je! Ik ga het binnenkort weer eens proberen.
Loes zegt
Hoi, ik zie je reactie nu pas.. Bedankt, ik zal het eens proberen op die manier. Laat jij de pap ook 7 minuten koken, zoals op de verpakking? Ik heb de vlokken van de halm. Misschien was het te lang?
Nou ja ga het gewoon nog een keer proberen!
Nelleke Adema zegt
Ik heb ook de vlokken van de Halm. Het kan inderdaad zijn dat het te lang heeft gekookt. Ik doe het eigenlijk altijd op gevoel, dus laat hem waarschijnlijk niet precies 7 minuten koken. Misschien een kwestie van uitproberen? Succes!
Loes zegt
Hoi Nelleke, ik heb afgelopen week de gierstpap gemaakt maar het was zo plakkerig, beetje lijmachtig..niet echt smakelijk van structuur. Is dat normaal of doe ik iets niet goed? Ik heb de vlokken met rijstmelk gekookt, ook 40 gr op 200 ml melk.. Denk ongeveer 7 minuutjes, zoals op de verpakking staat.
Ik hoor het graag! groetjes Loes
Nelleke Adema zegt
Hoi Loes, nee dat is niet de bedoeling! Die van mij is papperig, maar niet kleverig. Ik heb even voor je gezocht naar de eigenschappen van gierst. Gierst heeft inderdaad wel de neiging om te plakken. Als je de gierstvlokken even heel kort roostert van te voren wordt het minder plakkerig. Daarna even afspoelen en dan kun je dezelfde stappen als in het recept herhalen. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het van de rijstmelk komt, dus ik hoop dat je wat hebt aan deze tip!