Deze appel-citroenkruimeltaart smaakt nog het meest naar appelkruimeltaart, met een heel klein vleugje citroen. Lekker fris, het begin van de herfst!
Een paar jaar geleden hadden we in het Noorden een grote muizenplaag. Weilanden zagen eruit als een maanlandschap met kleine kratertjes en gangenstelsels waar muizen doorheen renden. Op dit moment is het niet zo erg, maar wel zie je in de berm van diezelfde muizenholletjes met gangetjes waar muizen doorheen rennen.
Oorspronkelijk is het ras van Borre (labrador) gefokt om mee te gaan op jacht. Tenminste; hij is een retriever, dus hij zou aangeschoten wild mee moeten brengen. Ik weet niet precies wat er in zijn hoofd om gaat als we langs die gangetjes waar muizen doorheen rennen lopen, maar iets in zijn instinct neemt het over.
Zijn ene voorpoot gaat omhoog. Zijn staart staat recht naar achter. Hij gaat op zijn achterpoten staan en met zijn voorpoten springt hij ergens op. De muizen lachen erom, want ze rennen gewoon onder zijn poten door, of achter hem langs, maar het ziet er wel serieus uit. In zijn fantasie is het vast een goede jager. En dat laten we hem maar denken..
Daar heeft deze appel-citroenkruimeltaart natuurlijk helemaal niks mee te maken, maar toen ik vanochtend met Bor een wandelingetje maakte, deed het alweer behoorlijk herfstig aan. En laat een appel-citroenkruimeltaart nu heel goed bij de herfst passen! Ik maakte hem afgelopen week, voor de verjaardag van mijn nichtje en hij was erg lekker! Ik deed een beetje citroenrasp door de kruimels, zodat hij iets frissigs kreeg. Nog even en we kunnen hem eten bij de houtkachel (of ben ik nu iets te enthousiast over de herfst.. Ik heb er weer zin in)!
Appel-citroenkruimeltaart
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 8 |
Totale tijd | 2 uurtjes |
Ingrediënten
- 350 gr. speltbloem
- 100 gr. (kokosbloesem)suiker
- snufje zout
- 175 gr. boter
- 1 ei
- snufje vanillepoeder
Voor de vulling:
- 3 grote appels
- 1,5 tl kaneelpoeder
- 50 gr. rozijnen
- rasp + sap van een halve citroen
Voor de kruimels:
- 100 gr. speltbloem
- 50 gr. kokosbloesemsuiker
- rasp van een halve citroen
- 80 gr. boter
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe alle droge ingrediënten voor de korst bij elkaar in een grote kom en roer even door elkaar.
- Voeg dan de boter en het ei toe en mix met de mixer tot een mooi, stevig deeg.
- Leg het deeg op een vel bakpapier en druk het plat. Leg er dan nog een vel bakpapier overheen en rol met de deegroller uit tot een plak die iets groter is dan je springvorm.
- Misschien heb je er een andere manier voor, maar ik haalde het bovenste vel bakpapier eraf en legde het onderste vel met het deeg erop in mijn springvorm en drukte het een beetje aan in de vorm. Zo was mijn springvorm bekleed met het deeg en een vel bakpapier eronder.
- Zet even weg in de vriezer.
- Ontdoe de appels van hun klokhuis en snijd in dunne partjes. Doe in een grote kom.
- Voeg de rozijnen, kaneel en citroen rasp + sap toe en hussel alles goed door elkaar. Proef of dit voor jou de goede smaak is. Je kunt eventueel een beetje suiker toevoegen als je van zoet houdt.
- Meng de ingrediënten voor de kruimels door elkaar met je handen. Het helpt als je de boter met de rest een beetje tussen je vingers wrijft. Zorg ervoor dat je ook echt kruimels krijgt en niet een deeg.
- Haal de springvorm uit de vriezer, doe de vulling erin en de kruimels erover.
- Zet ongeveer 60 minuten in de oven, liefst iets lager in plaats van hoger, zodat de kruimels niet bruin worden en de bodem gaar. Houdt de laatste 10 minuten even in de gaten of het ook te snel gaat.
- Geniet!
Gebruik peer en pecannoten in plaats van appel en rozijnen!
Geef een reactie