Mijn keukenkastjes staan vol met allerlei verschillende ingrediënten. Eigenlijk kan ik op elk moment van de dag wel iets lekkers maken als ik wil. Goji’s zijn standaard op voorraad en ook amandelmelk en kokosmeel ontbreken niet. Onze lieve kip verzorgt het eitje en een lekkere cake is al snel geboren. Ik kook graag met ingrediënten die iets toevoegen aan mijn gezondheid. En laat dit nu net zijn waar ik me de komende tijd nog meer mee bezig mag gaan houden! De keten ‘Gezond & Wel’ kwam er achter dat ik graag bak en kook met natuurlijke producten en zij kwamen met het idee om zo af en toe wat ingrediënten aan te leveren, zodat ik nog vaker kan bakken en kokkerellen! En ja.. zeg daar maar eens nee tegen. En zo gebeurt het dat je hier eens in de maand een post vindt gesponsord door ‘Gezond & Wel’.
Vandaag is de aftrap met overheerlijke amandelkoekjes. Ik maakte deze koekjes voor het eerst op een druilerige, winterse dag in december. Het deeg was vloeibaarder dan ik gewend was, dus op hoop van zegen schoof ik het rooster met hoopjes vloeibaar deeg in de oven. De geur van deze koekjes deed me een beetje denken aan bitterkoekjes en pepernoten en naarmate de tijd verstreek wist ik dat het goed zou komen. Mmm.. is er iets rust gevender dan koekjes bakken?
Dit zijn koekjes om bij weg te dromen door de zachte smaak van honing, scherpe smaak van gember en zoete smaak van de dadels. Ze smaken een beetje naar bitterkoekjes, maar dan zachter en zoeter van smaak.
Fijne feitjes:
Amandelmeel is glutenvrij en bevat nog veel vezels en voedingsstoffen die je niet terug vindt in wit meel. Amandelmeel kun je zelf maken van gemalen amandelen in de blender. Pas dan op dat je niet te lang door blend, want voor je het weet wordt het amandelpasta. Ook erg lekker, maar niet geschikt voor deze koekjes. Ga je voor het gemak en iets fijnere structuur, dan koop je amandelmeel in de winkel. De amandelmelk kun je het beste zelf maken of kopen bij een gezondheidswinkel. In de supermarkt zie ik vaak amandelmelk waarvan de hoofdingrediënten water en suiker zijn. Nep-amandelmelk dus. Deze koekjes smaken het lekkerst als ze een beetje zijn afgekoeld, dan zijn ze iets harder van structuur. Ik zou wel door kunnen wauwelen over hoe lekker deze koekjes zijn, maar kom er achter door ze zelf te maken!
Amandelkoekjes
Type recept | Snack |
Aantal personen | 15 koekjes |
Totale tijd | 2 uren dadels weken, 30 minuten koelen en 25 minuten voor de koekjes |
Ingrediënten
- 1 3/4e cup amandelmeel
- 4 medjooldadels
- 100 ml amandelmelk
- 1/4e cup honing/rijstsiroop
- halve cm gember
- 0,5 tl cardemom
- 0,5 tl kruidnagel
- snufje zout
Werkwijze
- Laat de dadels twee uren weken in de amandelmelk.
- Pureer ze met de amandelmelk in de blender. Voeg de kruiden en honing of rijststroop toe en mix goed.
- Voeg de helft van het amandelmeel toe en mix nog eens. Voeg daarna de andere helft toe en mix er een papperig geheel van.
- Laat de koekjes 30 minuten rusten in de koelkast.
- Neem een vel bakpapier en maak balletjes van het deeg. Druk ze een beetje plat op het bakpapier met de bovenkant van een lepel (maak deze eerst een beetje nat met water).
- Bak de koekjes 15 á 20 minuten in de oven op 180 graden en laat eerst even afkoelen voordat je gaat aanvallen.
- Eet smakelijk!
Edit: Dit recept is een bewerkelijk recept. Is je deeg erg nat? Doe er dan wat meer meel bij, 15 minuten in de oven is bij mij genoeg, zijn ze nog erg nat, dan kun je de tijd verlengen met vijf minuutjes.
Disclaimer: Laat ik voorop stellen dat ik mijn eigen meningen publiceer en alleen werk met ingrediënten waar ik achter sta. Proeven met Liefde is een onafhankelijke website en ik word niet betaald om mijn mening te geven.
De give-away actie op facebook is inmiddels afgelopen. De ontvanger van het Proeven met Liefde pakketje is Afieke, zij reageerde op mijn site met het volgende berichtje: “Wauw, wat is je site ineens mooi… Ik ben helemaal onder de indruk! Dat hartje in het logo en naast de url in de internetbalk vind ik super, dat geeft je site echt iets eigens. Tof ook dat je tot nu toe al veel reacties hebt op je give away actie. Ik doe ook graag mee, ik ben heel benieuwd naar het pakketje! (ik heb geen facebook meer en kan dus niks liken, maar anders had ik dat waarschijnlijk al tijden geleden gedaan” Afieke, wil je me een berichtje sturen naar info@proevenmetliefde.nl met daarin je adres? Het pakketje komt dan zo snel mogelijk jouw kant op!
mamoesjka zegt
Deze koekjes zien er fantastisch uit! Heerlijke traktatie voor de kinderen! Ik ga ze zeker proberen en ik begin vanmiddag! ( vakantie)
Wat een prachtige foto’s!
Nelleke Adema zegt
Leuk! 😀
Ester zegt
Uhm…ik heb net het deeg gemaakt, maar op hoeveelgraden moet de oven eigenlijk?! Help!!
Nelleke Adema zegt
Hoi Ester, hij moet op 180 graden! Ik hoop dat ze zijn gelukt 😀
Ester zegt
Ik had 175 graden aangehouden, maar ik vind ze totaal niet knapperig, erg “nat” nog, of is dat de bedoeling?
Nelleke Adema zegt
Als je ze af laat koelen worden ze steviger van strucuur! Ze hebben ongeveer de stevigheid van bitterkoekjes.. dus niet super knapperig!
Ester zegt
Nou, ze zijn nu een dag afgekoeld, maar zijn nog steeds heel zacht en nat…ik waag binnenkort een nieuwe poging.
Nelleke Adema zegt
Misschien iets langer in de oven? Elke oven werkt weer anders.. Succes, want ze zijn wel erg lekker!
Afieke zegt
Wow dat is gek! Ik zat even heel ontspannen jouw verhaal over rustgevende koekjes te lezen, zie ik ineens mijn eigen naam staan! Ik schrok er zelfs een beetje van hihi. Maar wat ontzettend LEUK dat ik het pakketje gewonnen heb, Nelleke! Ik ga je direct mailen 🙂
Nelleke Adema zegt
Super!! 😀