Handig, zo’n moestuin! Sinds een jaar of 3 hebben we standaard een voorraad aardperen in de grond. Ze groeien zo snel en goed, eigenlijk hebben we er meer dan dat we kunnen eten. Het is een beetje een ondergewaardeerde groente. Je ziet niet vaak recepten voorbij komen met aardpeer. Terwijl ze eigenlijk een hele specifieke smaak hebben en goed zijn voor je gezondheid! Wist je dat aardperen heel goed zijn voor je bloedsuikerspiegel? Een aardpeer bevat veel inuline, een vezelsoort die de groei van heilzame bacteriën bevordert en de alvleesklier ondersteunt in de productie van enzymen. Het zorgt ervoor dat de koolhydraten langzamer worden opgenomen en hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel laag. Bovendien geeft het eten van aardperen sneller een vol gevoel, wat voorkomt dat je gaat overeten. Aardperen reinigen de darmen, een leuke bijkomstigheid!
Deze aardpeersoep maakte ik op een druilerige herfstdag. Zo’n dag waarin je het liefst lekker binnen blijft met een goed boek. De smaak van salie combineert goed met de aardperen en de gember geeft het net een beetje pit. De croutons zijn eigenlijk onmisbaar in deze soep, omdat ze zo verrassend lekker zijn. Gewoon een lekkere simpele, maar verrassende aardpeersoep. Ik hou er wel van!
Aardpeersoep
Type recept | Soep |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 40 minuten |
Ingrediënten
- 400 gr. aardperen
- 30 gr. boter
- 30 gr. bloem
- 2 takjes salie
- schijfje gember
- handje doperwtjes
- 1,5L bouillon
Werkwijze
- Was de aardperen. Als ze biologisch zijn kun je de schil laten zitten, anders moet je ze even schillen. Houd 2 aardperen achteruit.
- Snijd ze in schijfjes en breng aan de kook met de bouillon. Voeg ook 1 takje salie en het schijfje gember toe.
- Snijd ondertussen de twee achtergehouden aardperen in kleine blokjes en zet 20 minuten weg in de oven op 200 graden. Ik gebruikte geen olie hiervoor.
- Haal de salie en gember uit de pan en pureer de aardperen met de staafmixer als ze lekker zacht geworden zijn.
- Mijn soep was op dit moment een beetje waterig, dus maakte ik een rouxtje. Dit kun je doen, afhankelijk van of je een dunne of gebonden soep wilt.
- Voor de roux: smelt de boter in een steelpannetje. Wanneer alle boter gesmolten is, maar nog niet van kleur veranderd is, voeg je de bloem toe. Roeren maar! Je krijgt een soort papje. Laat dit even op het vuur staan terwijl je roert.
- Voeg een beetje soep toe aan het papje en roer het er doorheen. Voeg steeds een beetje meer soep toe en roer ondertussen. Totdat alle soep met de roux in een pannetje zit.
- Je kunt nu de doperwtjes toevoegen en nog even laten pruttelen.
- Serveer met wat blaadjes salie en de aardpeercroutons.
- Geniet!
Gitta zegt
Kom af en toe eens buurten op je site…
Je foto’s zien er weer net zo smaakvol uit als je recept.
Ik heb nog nooit iets gemaakt met aardpeer, moet ik toch eens doen.