Ik maakte deze heerlijke aardappelsalade nadat ik een rondje tuin deed. Hij is heerlijk als bijgerecht voor de barbecue bijvoorbeeld, maar als hoofdgerecht vult hij ook prima!
Ik heb iets met hartjes. Elke dag zie ik er wel een. In een steen op de grond, een wolk in de lucht, een touwtje dat op een of andere manier precies in de vorm van een hart is gevallen, een pluk gras die ik per ongeluk mee naar binnen heb genomen onder mijn schoenen, zelfs mijn pizzadeeg rijst in de vorm van een hart (is twee keer gebeurd!). Tekeningen die ik krijg van kinderen staan vaak vol hartjes en de kruin van onze wilg groeit in de vorm van een hart. Ik kan er niks aan doen, mijn oog valt er steeds op, zonder dat ik er om zoek. Toen ik deze rode biet uit de grond trok moest ik even inwendig lachen.. Blijkbaar ben ik niet de enige die proeft met liefde!
Onze tuin staat vol heerlijke rode bieten en aardappels, klaar om verwerkt te worden. De doperwtjes en tuinbonen smaken er heerlijk bij en ook de kruiden kon ik zo uit de tuin plukken.
Het lekkere aan deze salade, vind ik de verschillen in structuren. De bietjes lekker sappig en zacht, de aardappeltjes knapperig en krokant, de kruiden pittig en om op te kauwen en de doperwtjes lekker fris. Maak deze salade op de dag dat je hem gaat eten, als je hem te lang bewaard worden de aardappeltjes zacht.
Aardappelsalade met rode biet
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 1 uur |
Ingrediënten:
- 3 gekookte rode bietjes
- 4 aardappelen
- 2 takjes rozemarijn
- 4 takjes tijm
- zeezout
- olijfolie
- handje doperwten
- handje tuinbonen
- 1 el honing
- 1 el olijfolie
- 1 el appelazijn
- 1 el honingmosterd
- Optioneel: 2 takjes roodgebladerde venkel of dille
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de bietjes in blokjes en doe in een schaal
- Snijd de aardappel in blokjes en doe in een schaal. Giet er een scheutje olijfolie over, samen met wat zeezout en de kruiden. Hussel goed door elkaar, zodat alle aardappelblokjes bedekt zijn.
- Leg de aardappeltjes op een bakplaat en zet in de oven voor 30 minuten.
- Kook ondertussen de doperwtjes en tuinbonen beetgaar.
- Maak een dressing van de laatste vier ingrediënten.
- Doe de aardappeltjes met de tuinbonen en doperwten bij de bietjes, je kunt hem nu nog in de koelkast bewaren.
- Als je hem op dient, giet dan de dressing erover en garneer met de venkelblaadjes of dille.
- Geniet!
Geef een reactie