Onze eerste week met Borre zit erop en wat een week was dít! De eerste dag was hij vooral erg moe van alle nieuwe indrukken, maar steeds meer begint hij zijn omgeving (en daarmee ook zijn grenzen) te verkennen. Een kleuter is er niks bij!
Elke ochtend worden we rond 5.30 wakker van een piepende hond die dolgraag uit zijn bench wil. Wanneer we hem uiteindelijk komen begroeten is hij door het dolle heen. Na een uitgebreide begroeting en knuffelsessie kan hij in de tuin even uitrazen, krijgt hij wat te eten om vervolgens als een blok weer in slaap te vallen. Om na een uurtje weer wakker te worden, waarna je hem continu in de gaten moet houden, want hij bijt overal in. Vooral tenen zijn favoriet. Als je hem terecht wijst kijkt hij je aan met van die puppy ogen en begint hij je tenen te likken. En zo gaat het ook met de tafelpoot, het oud papier, het bankstel en de stoelen. Schoenen en boeken kun je niet laten slingeren, want Borre weet ze te vinden en zet zijn melktandjes graag in zoiets lekkers.
De haan rent kakelend weg als Borre eraan komt, wat Borre aanziet voor een potje tikkertje en er vol enthousiasme voor gaat. Wat erin resulteert dat de haan in zijn hok vlucht met een tevreden Borre erin, zodat de haan er niet meer uit durft. Nu denk je misschien dat Borre een tiran is, maar het is eigenlijk een ontzettend lieve hond. Hij volgt me in alles en gaat op mijn voeten liggen als ik aan het koken ben. Als hij slaapt kruipt hij in mijn armen en gaat hij op zijn rug liggen en hij is over het algemeen ontzettend vrolijk en lief. Af en toe vinden we eens een plas in huis, maar hij weet al goed dat hij zijn behoefte buiten kan doen. ’s Avonds als we nog even flink hebben gespeeld en hij uitgeput ligt te slapen, doe ik hem terug in zijn bench en slaapt hij zonder piepen door tot ’s ochtends vroeg.
Vooralsnog vinden onze katten het maar niks dat Borre erbij is. Mick heeft 1 nacht binnen geslapen, heeft vervolgens haar boeltje gepakt en is verhuisd naar de kas. Doortje komt elke avond miauwend voor de deur, springt vier keer over de drempel en weer terug (hoezo autistisch?) en gaat er weer vandoor. Gelukkig is ze een beoefend muizenvanger, dus wat dat betreft hoeven we daar niet over in te zitten. Toch zet ik elke avond een bakje voer in de kas en voor de voordeur. Ik hoop dat ze snel wennen aan de nieuwe situatie en hun plekje in huis weer vinden. Want stiekem vind ik het natuurlijk wel ontzettend zielig. We wachten het af!
En dit brengt mij natuurlijk weer helemaal niet bij deze lekkere salade die ik met jullie wil delen. In onze tuin staat zoveel lekkers wat geoogst kan worden en daar maakte ik deze perfecte salade van. Dit recept is niet van mezelf , maar komt uit het super leuke kookboek The Green Kitchen.
Twee jaar terug kregen we van een mevrouw in de natuurvoedingswinkel een stekje mee van mierikswortel. We gebruiken het eigenlijk bijna nooit, behalve in deze heerlijke salade. Verse mierikswortel is minder scherp dan de wasabi die je uit de supermarkt haalt, toch zit de specifieke smaak er wel aan en dat combineert heerlijk met de zachte aardappelen, die we afgelopen week hebben geoogst. Ik voegde er een paar doperwten aan toe en een paar tomaatjes uit de kas maken dit gerecht af.
Fijne Feitjes:
Mierikswortel is goed voor je luchtwegen. Heb je last van astma, verkoudheid of van hooikoorts? Ook dan kan mierikswortel helpen. Het heeft een antibiotische werking. Mierikswortel is rijk aan calcium en magnesium, wat zorgt voor sterke botten en spieren. Maar let op: zoals bij zoveel dingen is te veel mierikswortel niet goed. Het werkt giftig bij overmatig gebruik. Het zorgt ervoor dat je gevoeliger wordt voor zout, zuur en alcohol. Mierikswortel wordt vaak gebruikt bij wasabi, lekker bij de sushi!
Bron: green kitchen stories
Aardappelsalade met mierikswortel
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 30 minuten |
Ingrediënten
- 300 gr. krieltjes
- 10 kleine tomaatjes
- handje doperwten
- handje dille
Dressing:
- 1,5 cm verse mierikswortel, geraspt
- 2 el appelazijn
- 2 el olijfolie
- zout en peper
Werkwijze
- Breng de aardappeltjes aan de kook en laat 15 minuten zacht koken. Ik schilde ze niet, bij ons komen ze uit de tuin zonder bestrijdingsmiddelen, maar het is maar net wat jij wilt!
- Snijd de tomaatjes door de helft en doe ze in een grote salade schaal. Voeg ook de doperwtjes en de dille toe.
- Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
- Als de aardappels zijn afgekoeld doe je ze bij de schaal met tomaatjes .
- Schenk de dressing erdoor en schep door elkaar zodat alles bedekt is met de dressing.
- Eet smakelijk!
Gitta zegt
Super cute die kleine Borre 🙂 mooie foto’s weer en leuk idee, mierikswortel met aardappelsalade. Ben zelf dol op de combinatie van mierikswortel en gerookte zalm.
Nelleke Adema zegt
Mmm! Dat klinkt goed Gitta, we gebruiken het eigenlijk bijna nooit, het is leuk om ideeën van anderen te horen 😀